Vara ca o sărbătoare continuă înseamnă adesea creveți, midii și dorade după care pescarii au întins năvodul când abia se crăpa de ziuă și lumina își făcea apariția. Dar, dincolo de nisipul mărilor, vara ca o sărbătoare înseamnă și răcoarea pădurilor, misterul umbrelor ei, aventura căutării ciupercilor, desfătarea cu darurile pe care ni le oferă pământul și recunoștință pentru ele. Mai întâi, am găsit în piață niște trufe de vară românești, aduse de la Bacău. M-am bucurat și am plecat acasă cu trei mici comori cu care nu știam ce să fac încă. Apoi, am găsit gălbiorii proaspeți, la fel de neaoși. Și, încet, povestea a început să se lege de la sine. Tagliatellele proaspete li s-au alăturat apoi firesc, iar vinul le-a ținut companie – ce altă modalitate mai frumoasă de a onora generozitatea naturii?
INGREDIENTE pentru TAGLIATELLE CU GĂLBIORI ȘI TRUFE
300g tagliatelle proaspete
300g de gălbiori proaspeți
100g de unt
2-3 șalote tocate mărunt
2-3 căței de usturoi
o mână de pătrunjel proaspăt
50 ml de vin alb
50 ml de smântână 35% grăsime
o lingură de parmezan ras
sare, piper
frunzulițe de cimbru
1 trufă mică
PREPARARE:
Tocăm foarte mărunt șalotele și le sotăm în unt, adăugăm gălbiorii, curățați în prealabil de praf și de urmele de pământ cu o pensulă și, peste ei, usturoiul zdrobit cu presa, plus sare și piper. Rupem câteva frunzulițe de cimbru, pe care le presăram peste gălbiori, turnăm vinul, apoi amestecăm cu o lingură de lemn. Mai apoi, turnăm și smântana, pe care o completăm cu o lingură de parmezan ras și pătrunjelul tocat mărunt. Continuăm să amestecăm până când totul capătă consistența pe care o dorim.
Între timp, punem la fiert o oală cu apă și sare pentru paste. Când apa începe să fiarbă, scufundăm în ea tagliatellele proaspete pentru aproximativ 4 minute. Când sunt gata, le scurgem de apă și le adăugăm în vasul în care se pregătesc gălbiorii.
Amestecăm, rectificăm asezonarea și, cu ajutorul unui clește de bucătărie, înfășurăm pastele cu o mișcare circulară, trecându-le apoi pe platoul de servire. Așezăm, în jur, gălbiorii rămași și presăram frunze de pătrunjel proaspăt – eu am folosit pătrunjel crescut chiar de mine, în grădina de pe balcon.
La final, regalul: feliile de trufe parfumate, un dar al pământului simplu, dar nobil. Și un pahar de vin turnat în semn de recunoștință.
Kommentare