,Ne este cunoscut tuturor. Atât de cunoscut, încât în Austria, Schnitzelul vienez, brand de țară pentru Austria, a ajuns chiar să fie protejat prin lege, de aceea orice Schnitzel autentic trebuie să fie pregătit, conform regulamentului, numai din carne de vițel. Cel făcute din carne de porc, frecvent întâlnite și el, a primit însă denumirea de Wiener Schnitzel Art, pentru a fi diferențiat de originalul Wiener Schnitzel. Ambele sunt este servite, de obicei, alături de cartofi pregătiți cu unt și patrunjel și o salată ca acompaniament.
În ceea ce privește originea Schnitzelului, se crede că, de fapt, el a fost creat în nordul Italiei, mai precis în Milano, fiind inspirat de cotoletta alla milanese, rețeta acestuia pătrunzand în Austria abia în secolul al XV-lea sau al XVI-lea. Conform unei alte teorii, Schnitzelul ar fi fost adus în Austria și mai târziu, în 1857, când mareșalul Radetzky, care și-ar fi petrecut o bună perioadă din viață în Italia, l-a importat.
Deocamdată însă, niciuna dintre cele două ipoteze nu a fost întru totul confirmată de către istorici. Cert este că termenul de “Schnitzel vienez” datează de la jumătatea secolului al XIX-lea, când a fost pentru prima dată menționat într-o carte de bucate.
Dincolo de acestea, a fost avansată și teoria că ideea de a folosi pesmet și apoi prăjire în baie de ulei încins pentru diverse preparate a fost intens folosită în cultura gastronomică a austriecilor cu mult înainte de apariția Schnitzelului, în specialitati precum Backhendl, pentru care se folosea chiar această metoda de pregătire la 1719 deja. Astfel, se presupune că denumirea de Schnitzel vienez a început să fie utilizată în secolul al XIX-lea prin analogie cu Wiener Backhendl, contând, de fapt, cel mai mult metoda de preparare și nu neapărat preparatul in sine.
Dacă e să păstrăm însă adevărul istoric, metoda de a fragezi carnea și de a o prăji în baie de ulei era utilizată deja la scară largă încă din antichitate, de pe vremea romanilor, existând dovezi în istoria culinară care atestă faptul ca această practică a fost continuată și în Evul Mediu și Renaștere, în special în zona nordică a Italiei, Milano – punct în care teoriile încep să se întâlnească.
Astăzi, Schnitzelul cunoaște o mulțime de alte versiuni derivate din preparatul original – există variante ale sale făcute din porc, pui sau chiar curcan. Vienezii se mândresc însă cu prima versiune - cea făcută din carne de vițel, considerată cea autentică, al cărei secret, spun ei, nu constă decat în a folosi cele mai bune și mai proaspete ingrediente.
Bucatile de carne de vitel sunt plasate de obicei în folie alimentară și frăgezite cu ajutorul unui bătător pentru Schnitzele cât mai bine cu putință. Apoi, carnea este asezonată cu sare și piper, trecută prin făină și apoi prin pesmet proaspăt și rumenită în ulei sau unt topit.
Dacă tot vorbim despre branduri de țară, aducând în discuție Schnitzelul, atunci cu siguranță mai putem vorbi și despre un brand al Vienei în sine – Figlmuller, localul devenit celebru pentru servirea celor mai mari Schnitzele din oraș, preparate, se pare, după o rețetă veche de o sută de ani. Dacă nu vreți să ratați un prânz sau o cină la Figlmuller, ar fi bine să luați în calcul o rezervare la restaurant, pentru că de obicei cozile celor care așteaptă în fata localului sunt considerabile.
Iar dacă vi se intamplă, așa cum mi s-a intamplat și mie, să nu reușiți să prindeți un loc la Figlmuller, fix peste drum se află Gutenberg, o cafenea-restaurant tradițională, plină de atmosferă și bun-gust, frecventată mai mult de localnici decât de turiști (care se înghesuie la Figlmuller…). Cu domni primitori, eleganți și serviabili care vă vor servi un Schnitzel încântător, vor completa totul cu o bere blondă și vă vor ura apoi zâmbitori “Guten Appetit!”. Moment în care veți învăța cuvântul “Wahnsinn”. Adică "minunat"!
Comments