foto: Shutterstock
Încă din cele mai vechi timpuri, sarea a fost un ingredient-cheie în gastronomie. Capabilă să potențeze gustul mâncării, sarea se contopește cu ea la fel de natural cum o face cu ființa umană, care are nevoie natural de o anumită cantitate de sare pentru a supraviețui. Nu întâmplător, sarea este un dar pe care natura ni-l pune la dispoziție cu generozitate. Cu savoarea excepțională pe care natură a concentrat-o în cristalele ei mici, sarea poate transforma complet un preparat culinar – cu o singură condiție: să fie de calitate.
Iată mai jos ce sare prefer să folosesc eu în bucătărie, în 3 variante la fel de savuroase. Vi le recomand cu încredere pe toate trei: alegerea uneia dintre ele e doar o chestiune de gust!
1. Sare de Himalaya
Cu o culoare atât de frumoasă și niște diamante așa îmbietoare, această sare roz care provine tocmai din munții Himalaya nu poate decât să-ți facă inima să sară de bucurie atunci când o folosești! O sare veche de când lumea: a apărut în urmă cu 200 de milioane de ani, în urma coliziunii dintre plăcile Indo-Australiene cu cele Eurasiene, când evaporarea lentă a apei Oceanului Tethys a condus la formarea acestor diamante de sare roz, foarte bogate în minerale și oligoelemente. Alexandru cel Mare a fost primul care a adus-o în Europa, undeva în jurul anului 350 i. Hr. Pe atunci însă, era rezervată doar celor privilegiați: împărații și nobilii. Această sare roz de Himalaya este considerată a fi cea mai pură sare din lume. Brută, nerafinată, nepoluată, neiodată, sarea de Himalaya este potrivită pentru orice tip de mâncare. Se găsește în diamante mai mari sau mai mici ori sub formă de pudra fină.
2. Floare de sare de Guérande (fleur de sel)
Floare de sare – a cunoscut cineva un nume mai poetic? Numai când îl pronunți, mâncarea capătă savoare! Mai sărată decât sarea munților Himalaya, fleur de sel este o sare de mare; culoarea ei este predominant gri, o culoare influențată de nisipul colectat în timpul procesului de extracție a cristalelor de sare. Floarea de sare se obține în Franța, dar și în Portugalia sau Spania. Specific, fleur de sel de Guérande se extrage manual în regiunea franceză Bretagne, pe coastă, dar și floarea de sare de Camargue este cunoscută. Pentru unii chefi, în special cei francezi, fleur de sel este perfecțiunea în doze mici, acel detaliu care face ca tabloul să fie complet: doar câteva cristale presărate pe o felie de pâine artizanală unsă cu unt, pe o felie de foie gras sau ca detaliu final pentru deserturi – și e magie. Cristalele de fleur de sel sunt prețioase ca o comoară: cu ele nu gătești, ci doar finisezi opera culinară!
3. Sare Maldon
Uneori, când cineva îți promite marea cu sarea, nu exagerează cu nimic – dacă sarea se cheamă Maldon. Potrivit unora, Maldon este sarea preferată a top-chefilor din întreagă lume. Este produsă manual, naturală, fără impurități și se distinge prin faptul că micile sale cristale au formă unică de piramidă. Legendă spune că această sare a început să fie produsă în Maldon, pe coasta britanică, în urmă cu 2000 de ani – tot o sare marina, care vine sub formă de fulgi. Delicată și plină de prospețime, sarea Maldon este o sare pură, închizând astfel în ea și mai multă savoare: doar câțiva fulgi de sare Maldon sunt de ajuns pentru a evidenția orice mâncare.
Comments