În cinstea acestei salate care își trage numele de la orașul francez Nice (Nisa) au fost create de-a lungul timpului o mulțime de versiuni care să pună în valoare prospețimea ingredientelor specifice Coastei de Azur. Dar, cumva, ca orice mare clasic în viață, în faima ei care a tot crescut și s-a răspândit prin lume, salata nicoise a ajuns și la o varianta simplă și rapidă, dar îndeajuns de consistentă încât să se potrivească bine și cu un pahar de vin alături.
INGREDIENTE:
♦ pentru salata nicoise în varianta simplă și rapidă nu e nevoie decât de câteva ingrediente: o bucată de ton proaspăt, semințe de susan, unt, câțiva cartofi noi, o mână de păstăi de fasole franțuzească verde, salată verde, măsline negre, roșii cherry
♦ și pentru a desăvârși totul cu un dressing parfumat în stil francez, mai e nevoie de ulei de măsline, oțet, 2 lingurițe de muștar de Dijon și 2 lingurițe de miere.
CUM FACI SALATĂ NICOISE:
♦ pregătești măslinele, tăi roșiile cherry în două, speli salata verde și îndepărtezi frunzele exterioare, păstrând din ea doar inima cea fragedă;
♦ treci cartofii noi printr-un jet de apă, apoi îi pui la fiert până se pătrund (îi verifici cu o furculiță sau cu un cuțit); după ce sunt făcuți, îi iei și îi rumenești în tigaia în care ai încins un cubuleț de unt, atât cât să prindă gust. Îi pui deoparte și îi asezonezi cu puțină sare.
♦ scunfunzi și fasolea verde în apă care fierbe, o lași 4-5 minute; o scoți din apă, o usuci cu ajutorul unor prosoape de hârtie și o sotezi ușor în aceeași tigaie în care ai pregătit cartofii – untul rămas acolo va aroma și păstăile de fasole;
♦ pui semințele de susan (alb, negru sau mix) într-o farfurie, treci bucata de ton prin ele, astfel încât semințele să îmbrace bine fiecare parte a bucății de ton; încingi bine tigaia cu un strop de ulei și adaugi tonul, lăsându-l cam două – trei minute pe fiecare parte, în funcție de cât de bine îți place să fie făcut.
♦ montează totul pe un platou: alege câțiva cartofi, peste ei plasează, cu ajutorul unui clește de bucătărie, păstăile de fasole, iar în jurul lor, roșiile cherry tăiate pe jumătate și măslinele negre. Nu uita și de inima fragedă de salată verde. Peste păstăile de fasole, plasează bucată de ton.
SERVEȘTE SALATA NICOISE CU:
♦ salata nicoise nu e completă fără dressingul franțuzesc: într-un bol, pune 3 măsuri de ulei și una de oțet alb, 2 lingurițe de muștar de Dijon și două lingurițe de miere, apoi amestecă totul cu telul până când se transformă într-o vinaigrette. Pune amestecul într-o sosieră și servește-l alături de salată.
♦ deschide și un rosé bine răcit și visează la peisajele boeme ale Nisei și la soarele arzător din Provence.
Kommentarer