Nu bine m-am întors din turul de explorare a sudului Italiei, că a și debutat Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume, ediția 2023. Un prilej numai bun de a continua povestea gustului italian și după ce călătoria s-a încheiat pentru că, din fericire, aceasta este puterea fantastică gustului: de a aduce oamenii împreună, dincolo de granițe și de timp. Iar Saptămâna Bucătăriei Italiene în lume chiar reușește să facă acest lucru, fiind un eveniment sărbătorit în întreaga lume simultan, la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe, prin intermediul ambasadelor sale peste hotare.
Ediția de anul acesta este ediția a opta și are o tematică foarte dragă nouă: „La masă cu bucătăria italiană: stare de bine cu gust”, cu un program bogat, care în România se desfășoară până pe 23 noiembrie și cuprinde evenimente speciale, workshopuri, activități de formare culinară, precum și reduceri, meniuri speciale și degustări la restaurantele participante.
Lansarea Săptămânii Bucătăriei Italiene a avut loc la restaurantul Kaiamo, în cadrul unei conferințe de presă organizate de Ambasada Italiei în România și Institutul Italian de Comert Exterior – Agentia Bucuresti, conferință la care am fost onorată să iau parte și care a fost deschisă de discursul Excelenței Sale Alfredo Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei în România. Cu această ocazie, am aflat și despre faptul că bucătăria italiană a fost propusă în iunie anul acesta pentru a fi inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, la treisprezece ani de la înscrierea dietei mediteraneene în aceeași listă.
Este o inițiativă pe care nu pot decât să o salut, pentru că bucătăria italiană, cu tot ansamblul de elemente care o compun, este un model de viață sănătoasă și echilibrată (și nu doar fizic), în strânsă legătură cu dieta mediteraneană, cu care este adesea asociată. Dar bucătăria italiană are caracteristicile sale specifice, iar gastronomia și oenologia sunt una din cărțile de vizită prețioase ale Italiei, nu doar ca diversitate a ingredientelor și a rețetelor (deși, țtiați că Italia are cel mai mare număr de produse DOP si IGP din Europa?), ci mai ales ca ansamblu de practici sociale, obiceiuri și gesturi bazate pe numeroase cunoștințe locale, ritualul colectiv al unui popor care consideră mâncarea drept un element al identității și de apartenență culturală.
Un alt punct important care a fost adus în discuție au fost eforturile și demersurile întreprinse pentru a proteja produsele originale DOC, DOP și IGP de ceea ce a fost denumit fenomenul Italian sounding – acela prin care un număr copleșitor de produse italiene sunt contrafăcute și vândute mai apoi ca fiind autentic italiene.
Așa cum aminteam anterior, Italia este țara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine și indicație geografică recunoscute de Uniunea Europeană (852, din care 325 sunt produse agroalimentare și 527 sunt vinuri), o mărturie în plus a calității produselor, dar, mai ales, a legăturii puternice dintre excelența agroalimentară italiană și teritoriul de origine.
Dar tocmai datorită excelentei calități pentru care sunt recunoscute, produsele agroalimentare italiene sunt și cele mai des contrafăcute în întreaga lume, fenomenului de Italian sounding depășind 120 de miliarde de euro pe an, dublu față de exporturile anuale italiene ale acestor produse – un lucru care ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne facă (mai)conștienți de cât de important este să cumpărăm de la producători și distribuitori de încredere, capabili să garanteze calitatea și autenticitatea produselor oferite. Cu atât mai mult cu cât, atunci când vine vorba de gust și bucătărie, calitatea produselor este esențială pentru o reușită gastronomică.
Nu o spun doar eu, a spus-o și Enrico Derflingher, invitatul special al Săptămânii Bucătăriei Italiene la București, prezent pentru o demonstrație culinară atât la conferința de presă, cât și la cina de gală a evenimentului, unde a făcut echipă cu Chef Radu CM Ionescu, fondator Kaiamo.
Enrico Derflingher este unul dintre cei mai importanți maeştri în arta culinară italieni din lume și, până în prezent, singurul italian care a servit ca bucătar personal al Casei Regale britanice. A fost, de asemenea, bucătar la Casa Albă în timpul mandatului președintelui George H. W. Bush și a gătit pentru numeroși șefi de stat, lideri și celebrități precum Brad Pitt și Angelina Jolie. Proiectele profesionale în care a fost implicat atât în Italia, cât și în străinătate, precum restaurantul Armani din Tokyo Ginza, i-au adus recunoștere și apreciere care s-au tradus în stele Michelin și numeroase premii internaționale prestigioase, precum Best Chef in the World, în 2008.
Pentru conferința de presă, Chef Enrico a pregătit sub ochii invitaților celebra sa rețetă de risotto care a cucerit-o pe Regina Angliei, făcând-o să spună că este cel mai bun risotto pe care mâncat în viața ei (și pe bună dreptate: după ce l-am gustat, și eu am spus la fel). Preparatul are și o poveste foarte frumoasă: în secunda în care s-a bucurat de acest risotto perfect, Regina a cerut să-l vadă pe Chef și i-a spus că dorește să-i facă un cadou, la alegere, în semn de recunoștință. Chef Enrico povestește glumind că inițial gestul neașteptat l-a făcut să ezite, neștiind dacă trebuia să ceară un castel, un cal, un tablou sau o barcă. Dar până la urmă ce și-a dorit să primească a fost o tigaie cu emblema regală, pe care o avea și pe uniforma pe care o îmbrăca zilnic.
Chef Enrico a fost prezent, așa cum aminteam, și la cina de gală a evenimentului, unde a oferit invitaților o experiență gastronomică de excepție alături de Chef Radu Ionescu, la Kaiamo.
Activitațile din cadru Săptămânii Bucătăriei Italiene însă sunt în plină desfășurare și continuă până pe 23 noiembrie, atât în București, cât și în alte orașe ale țării. Iată lista completă a evenimentelor:
cină de promovare a bucătăriei mediteraneene la Restaurantul Sara Sarroglia, organizată de Camera de Comerţ Italiană pentru România (14 noiembrie);
masterclass care include o demonstrație culinară adresată studenților cursurilor de gătit și patiserie, operatorilor din sector și proprietarilor de restaurante, axat pe lupta împotriva Italian sounding, organizat de Confindustria România la Institutul Clinar Disciples Escoffier de la Săftica (14 noiembrie);
activitate de formare de către Roberto De Santis, maestru pizzar al ICIF (Institutul Culinar Italian pentru Străini), destinată profesioniștilor restaurantelor italiene din România și organizată de ICE-Agenția București la GastronoMetro, centrul de formare Metro cash & carry (14 noiembrie);
cină cu chef Valerio Aprea şi pastry chef Eleonora Cavaleri, axată pe promovarea produselor siciliene, cu participarea criticului de vinuri Carmine Sgandurra, organizată de Consulatul Onorific din Cluj-Napoca în colaborare cu Comites, la restaurantul Rodizio din Cluj-Napoca (18 noiembrie);
spectacol muzical „Kiss Me Kate” la Teatrul de Operetă din București, urmat de un moment festiv cu degustări de produse alimentare și vinicole italiene organizate de Academia de Gastronomie cu sprijinul Confindustria România (19 noiembrie);
activitate de conștientizare destinată elevelor şi elevilor de școală asupra importanței unei diete echilibrate și a unui stil de viață activ, în prezența medicului nutriționist și gastroenterolog Luca Piretta la Școala „Aldo Moro” din București în colaborare cu Federalimentare (21 noiembrie);
activitate de instruire de către chef Patrizia Paglieri adresată profesioniștilor din restaurantele italiene din România, organizată de ICE-Agenzia București la centrul de instruire Gastronometro Metro cash&carry, cu accent pe utilizarea brânzeturilor DOP și DOCG italiene în restaurante (21 noiembrie);
eveniment de promovare a dietei mediteraneene, în colaborare cu Ambasada Libanului, organizat de ICE -Agenția București la restaurantul Roberto’s al hotelului Intercontinental Athénée Palace Hilton unde, pe lângă specialități gastronomice și vinuri tipic italiene, vor fi oferite mâncăruri libaneze pregătite cu produse autentice italiene, cu scopul de a arăta versatilitatea acestora din urmă (23 noiembrie).
pe toată durata evenimentului, restaurantele participante vor pregăti inițiative ad-hoc (reduceri, meniuri speciale, degustări) pe întreg teritoriul României. Restaurantele participante sunt următoarele: Italo’s, Brisée, Osteria Galletto, Sardin, La Bottega dei Sapori, Il Mulino, Tosteria, LuxGarden, La Dolce Milano).
תגובות