La drept vobind, mangold nu am găsit prea des prin aceste părți ale lumii. Dar, dincolo de gust și proprietăți nutritive, mie frunzele astea îmi plac și din punctul de vedere estetic, sunt așa frumoase încât e pur și simplu o plăcere să lucrezi cu ele. E o tarabă în Obor a unor oameni care vând tot felul de verdețuri cultivate chiar de ei, printre care și mangold – amatorii de mers la piață o știu, cu siguranță. Așa că atunci când ajung pe acolo și mai prind pe tarabă, iau și un mănunchi de mangold. Uneori, ca mai jos, ajunge într-o tartă sărată. Aici am folosit brânză de capră, dar merge de minune și cu alte tipuri de brânză, gen cașcaval românesc, gruyère sau comté.
Pentru aluat, am folosit rețeta clasică, pe care însă am optat să o pregătesc în robotul de bucătărie: câteva secunde de mixat și luatul este gata, totul este ca ingredientele să fie pregătite dinainte.
225 g făină
100g unt (rece și tăiat cubulețe)
1 praf de sare
1 gălbenuș
aprox. 50 ml apă rece
Primele patru ingrediente se mixează în robot, iar la final se adaugă puțin câte puțin din cantitatea de apă, atât cât făina arată că are nevoie pentru a se coagula într-un aluat. Se trece totul într-o folie alimentară, care se păstrează la frigider vreme de cel puțin jumătate de oră. După acest interval, aluatul se scoate de la rece, se întinde și se transferă în tava de copt, urmând să fie înțepat din loc în loc cu o furculiță. Se acoperă cu hârtie de copt și greutăți care să ajute la păstrarea formei (de obicei, boabe de fasole) și se coace 10 minute acoperit și alte 5 minute cu hârtia îndepărtată, apoi se lasă la răcit, timp în care se pregătește umplutura.
Pentru umplutură, am pus la topit într-o tigaie un cubuleț de unt și un firicel de ulei de măsline, am adăugat o ceapă tocată și apoi frunzele de la un mănunchi de mangold, plus o mână de semințe de pin. După ce frunzele de mangold s-au înmuiat, le-am scos și le-am așezat în tava cu aluatul semi-copt. Separat, am bătut într-un vas 8 ouă și le-am amestecat cu 150 ml smântână pentru gătit (32% grăsime) și 50 g cașcaval ras. Am asezonat cu sare și piper și am turnat acest amestec peste frunzele de mangold din tava cu aluat. Din loc în loc, am așezat felii de brânză de capră. Am trecut tava la cuptorul preîncălzit, 180 grade, în funcție de cuptorul pe care îl aveți, coacerea durează aproximativ 30 minute. Quiche-ul este gata atunci când, la testul cuțitului, lama iese curată, iar brânza de deasupra este aurie, rumenită și îmbietoare.
Comments