top of page

PRODUSE HOMEMADE CU TRUFE



Să zicem că pe mâinile noastre încap niște trufe negre, parfumate, într-o cantitate generoasă. Să zicem că după ce le presăram avid peste paste, în risotto sau în papara de ou de la micul-dejun, avem norocul să ne mai rămână câteva – problema care se ridica matematic este: avem niște trufe, ce facem cu ele? Sau, după cum didactic formula un căutator pe google în statisticile blogului meu, “cum se păstrează trufele în casă pentru mai mult timp?”. Simplu: transformându-le în produse homemade cu trufe!


Iată câteva idei.

 

1. Ulei de măsline aromatizat cu trufe negre

 

Uleiul aromatizat cu trufe, un ingredient-deliciu foarte apreciat, se numară și printre preferatele mele. Cu toate acestea, nu mă miră să aflu că într-un procent covârșitor uleiul aromatizat cu trufe comercializat este, de fapt, o fraudă. Și asta pentru că majoritatea producătorilor nu aromatizează uleiul cu trufe reale, ci cu ajutorul unui agent aromatizant sintetic, oferindu-l apoi spre vânzare la prețuri deloc de ignorat. Cum aveam în casă ulei de măsline grecesc și trufe negre, nu am ezitat, deci, să trec la fabricarea propriului meu ulei aromatizat cu trufe, eludând astfel fraudele din comerț. O sticlă cu dop de plută a adăpostit feliile de trufă (cu care am fost foarte generoasă), uleiul de măsline a curs peste bucățelele de trufe și un dop de plută a închis întreaga minunăție. Partea cea mai bună este că, deși sticla pare mică, iar tentația de a presăra ulei peste orice preparat e mare, în realitate, el nu se termină așa ușor. Și asta pentru că oricât s-ar consuma, se poate oricând completa cu o cantitate nouă de ulei de măsline – trufele din sticlă îl vor aromatiza și pe acesta.

 

2. Miere aromatizată cu trufe negre

 

Miere polifloră, felii de trufe, borcan cu închidere ermetică =  de turnat peste felii de brânză de capră și cateva nuci prăjite, pentru un desert cel mai simplu descris ca un adevărat extaz gastronomic. Iar asta este doar una dintre multiplele modalități de a o folosi. Despre termen de garanție nici nu poate fi vorba – mierea ține mult și bine, iar cea aromatizată cu trufe oricum va dispărea pe nesimțite. Borcanul meu a ajuns deja la jumătate. Dar nu-i nimic, mai am în plan unul de miere aromatizată cu levănțică.


3. Unt aromatizat cu trufe negre

 

Nelipsitele trufe, de data aceasta date pe răzătoarea cea mai fină, se amestecă în robotul de bucătărie cu un pachet de unt și o pișcătură de sare. Eu am folosit fleur de sel, preferata mea absolută din ultima vreme, dar voi puteți folosi tipul de sare care vă place sau chiar puteți alege un unt deja sărat. După ce se mixează bine totul, se trece compoziția peste o folie alimentară de plastic și se înfășoară asemenea unui salam de biscuiți, având grijă să se sigileze și capetele. Se dă apoi sulul de unt la frigider până se întărește. Din el se taie, ori de câte ori nevoia o cere, feliuțe aromate – mie îmi place în mod deosebit să-l consum cât se poate de simplu, întins pe felii de pâine toast. Cu vin roșu 🙂


4. Sare aromatizată cu trufe negre 

 

După cum spuneam, preferata mea absolută în ultima vreme – și singurul tip de sare pe care îl mai folosesc acum – este fleur de sel de Guérande, a cărei savoare mi se pare indescriptibilă. Doar o cantitate mică de trufă dată pe răzătoarea măruntă și amestecată, într-o cutiuță sau într-un recipient, cu sarea este capabilă să aducă o savoare specială oricărui preparat la care visați. Și, oricât de bun ar fi, sarea asta îl va face și mai bun.


0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


bottom of page