Photo by ALEXANDRA TORRO on Unsplash
Cum de curând a trebuit să vizitez Viena, am profitat de ocazie să explorez și istoria unuia dintre cele mai cunoscute preparate specific vieneze (dacă nu cel mai cunoscut!): ștrudelul!
Astfel, am aflat că, deși inițial ștrudelul a fost inventat de un ungur, el a fost, se pare, inspirat de baclavaua turcească și și-a câstigat popularitatea în secolul al XVIII-lea, în timpul Imperiului Habsburgic, însă existența lui coboară mult mai departe în timp: cea mai veche rețetă de ștrudel datează din 1696 – o rețetă scrisă de mână și păstrată la Wiener Stadtbibliothek.
Denumirea de “ștrudel” este de origine germană și înseamnă “vârtej”. Dintre toate tipurile de ștrudel existente, atât dulci, cât și sărate, Apfel Strudel (sau ștrudelul cu mere) este considerat un adevărat brand de țară pentru Austria, alături de Schnitzelul vienez.
Aluatul este făcut de obicei din făina, unt și sare și apoi întins la maximum, până devine aproape transparent. Acest lucru îi asigură produsului final o finețe de excepție. (Ideea aluatului extrem de subțire a fost adusă, se pare, de armata otomană la sfârșitul secolului al XV-lea, când turcii au atacat Ungaria, iar de pe teritoriul maghiar, ideea a fost preluată mai apoi și in cel austriac). După aceea, peste aluatul astfel obținut se presară pesmet sau migdale măcinate, iar pentru umplutură se folosește de obicei un amestec de mere, scorțișoară și coajă de lămâie.
Alături de o cafea, un ceai sau un pahar de șampanie, ștrudelul de mere este o specialitate foarte răspândită și potrivită pentru o după-amiază tipic vieneză.
Comments