Inedit, provocator, ieșit din tipare. Pharmacy 2, restaurantul celebrului Damien Hirst, reunește într-un concept cu totul original cele două mari pasiuni ale artistului: cea pentru artă și cea pentru mâncarea bună. Mi-am dorit să ajung în el de prima dată când am aflat că există și am văzut cum arată. Pentru unii, noua mea mică obsesie părea ciudată: am fost întrebată frecvent de ce aș vrea să iau masa într-o farmacie. După ce am părăsit Pharmacy 2 însă, eu mă întrebam cum să fac să revin acolo cât de curând. Atât de spectaculos mi s-a părut!
Pharmacy 2 este situat la etajul 1 al galeriei de artă din Newport Street, în Vauxhall, South London, galerie deținută chiar de Damien Hirst. Concept-restaurantul combină viziunea artistică a lui Hirst cu expertiza culinară a lui Mark Hix, cei doi fiind, de altfel, nu doar parteneri, ci și buni prieteni. Nu se numește Pharmacy 2 întâmplător: în urmă cu 13 ani, într-o altă zonă a Londrei, Damien Hirst deschisese, în plină ascensiune a carierei sale, Pharmacy 1, un local care a devenit rapid destinația preferată a multor vedete de talie internațională, precum Tom Cruise, Madonna, Kate Moss sau David Bowie, dar care s-a închis după 5 ani de funcționare, în 2003.
Bunul prieten al lui Hirst, Chef Mark Hix, l-a convins însă pe artist să reia proiectul Pharmacy, oferindu-se chiar să-i fie partener pe partea de food. Astfel, în februarie 2016, cei doi au deschis restaurantul Pharmacy 2, a cărui temă este inspirată din lucrarea cu același nume (Pharmacy, 1992) a lui Damien Hirst; restaurantul mai cuprinde însă și alte lucrări originale ale artistului, precum Cabinetul medical (2010) sau celebrele picturi cu fluturi din seria Kaleidoscope (2012).
Psihedelic, neconvențional, ostentativ, Pharmacy 2 te tratează, încă de la intrare, cu un decor dominat de tablete și pilule în culori stridente, un laitmotiv al întregului spațiu: se regăsesc peste tot, de la pereții pe care sunt expuse până la farfuriile de servire a meniului, marcate și ele cu pilule. Pășești pe o podea de marmură destul de neobișnuită pentru o farmacie normală, dar aici, la Pharmacy 2, oricum totul este ieșit din comun. Canapelele de piele brodate cu alte drajeuri colorate mă fac să mă gândesc pe loc la replica pe care i-o dă Cypher lui Neo în Matrix: “Why didn’t I take the blue pill?”. Peste drum de ele, stă amplasat barul cu ustensile medicale și scaune în formă de pilule, pe frontispiciul căruia tronează impozanta și edificatoarea casetă luminoasă cu “prescriptions”. Pe ferestre, ca niște vitralii sacre, stau pictate spirale de ADN. Din loc în loc, pe pereți, tabele medicale și fluturi pentru noi, pacienții aflați în farmacie, fiecare cu simptomele și nebunia lui.
Mi s-a părut evident la început, când încă nu ajunsesem în el, că Pharmacy 2 nu e genul de loc în care vii pentru mâncare, ci pentru concept, pentru viziune, pentru arta lui Damien Hirst. Dar meniul lui Mark Hix, neașteptat și îndrăzneț, a fost suficient să mă vindece de această impresie, într-o duminică ușor ploioasă, clasic londoneză. Dintre toate, jeleul de absint, licoarea despre care se spune că l-a făcut pe Van Gogh să își taie urechea, cuprinde parcă în el, comprimat, geniul întregului concept. Mult după ce l-am consumat, m-am gândit cât de compatibile sunt, de fapt, ideile aparent contrastante de farmacie și restaurant. Restaurant > restaurer = locul menit să te repare, să te refacă, să te readucă într-o stare bună. Locul care, la fel ca farmacia, deține remediul capabil să îți redea echilibrul.
Iar restaurantul lui Damien Hirst, atrăgător de respingător, reușește să facă asta într-un mod excepțional. O farmacie în care intri ca să fii restaurat de două ori simultan: și prin mâncare, și prin artă, ca un tratament puternic prescris pentru monotonie. O farmacie pentru care, în final, nu există decât un singur diagnostic: outstanding.
Later edit: După doi ani de funcționare, în 2018, restaurantul a încetat să mai fie operațional. În ciuda conceptului inovator și a reputației celor doi parteneri care s-au aflat în spatele lui, restaurantul nu a reușit să atragă o clientelă suficient de numeroasă și să devină profitabil.
コメント