top of page

PARIS: 3 LIBRĂRII ÎN CARE MERITĂ SĂ TE OPREȘTI




Franța este încă una dintre țările pentru care cititul reprezintă un lucru important și nu e mare mirarea să vezi, la o simplă plimbare prin Tuileries sau prin Jardin du Luxembourg, oameni care ies la aer purtând cu ei câte o carte de buzunar. Într-un studiu din 2015, doar 15% din populația franceză declara că nu citește, iar într-un oraș cum e Parisul, el însuși o carte deschisă, multitudinea librăriilor mai vechi sau mai noi nu face decât să confirme aplecarea lor pentru cultură și lectură. Fie că sunt centrale și celebre, fie că sunt librării micuțe, de cartier, farmecul lor este sporit și de clădirile superbe în care sunt găzduite.


Iar dacă ești iubitor de cărți, atunci când te plimbi într-o poveste cum e Parisul, nu poți să nu te oprești și în câteva librării. Adesea din călătorii, pe lângă suvenirurile comestibile, mie îmi place să mă întorc acasă și cu niște suveniruri-cărți, de care să mă bucur la întoarcere și care să-mi prelungească, mai apoi, atmosfera locului în care am fost. Așa că astăzi am ales să vă iau cu mine, printr-o poveste, în trei librării pariziene în care mie mi-a plăcut să fac o oprire (sau mai multe).




SHAKESPEARE & COMPANY


Paradoxal, una dintre cele mai cunoscute librării ale Parisului în toată lumea este... o librărie care vinde cărți în limba engleză. Și asta pentru că, în perioada interbelică, Shakespeare & Company devenise un adevărat loc de întâlnire al scriitorilor și poeților străini care trăiau în capitala franceză (Allen Ginsberg, William Burroughs, Anaïs Nin, Richard Wright, Julio Cortázar, Henry Miller s.a.).


Librăria a fost fondată de un american pe nume George Whitman și, inițial, în 1951, purta numele de Le Mistral. Denumirea a fost schimbată în 1964, în onoarea celei care fondase librăria originală Shakespeare & Company (creată în 1919 și situată în Rue de l’Odéon). Sylvia Beach, un librar pe care George Whitman îl admira foarte tare, reușise și ea, anterior, să adune la librărie talente literare precum Joyce, Hemingway, Stein, Fitzgerald, Eliot, Pound, așa că Whitman nu a făcut decât să ducă mai departe spiritul Shakespeare & Co.


Și l-a dus cu succes, căci de-a lungul timpului librăria a devenit mai mult decât un loc de vânzare a cărților: a reușit să creeze o adevărată comunitate. Turiști din întreaga lume, literați, scriitori aspiranți sau simpli visători vin aici în fiecare zi să exploreze spațiul magic al librăriei și să se bucure de lectură la cafeneaua de lângă, exact așa cum și-a dorit Whitman, care spunea: "I created this bookstore like a man would write a novel, building each room like a chapter, and I like people to open the door the way they open a book, a book that leads into a magic world in their imaginations."

George Whitman s-a stins din viață în 2011, la vârsta de 98 de ani, semn că lumea minunată a cărților l-a făcut să ducă o viață lungă și frumoasă. Spiritul Shakespeare & Co continuă să fie dus mai departe însă de fiica sa, Sylvia. Tot din acel an, librăria organizează și un concurs literar, Paris Literary Prize, în care le este acordată o șansă la debut scriitorilor încă nepublicați.


Un adevărat simbol cultural, librăria Shakespeare & Company apare în multe filme, Midnight in Paris, semnat de regizorul Woody Allen.



GIBERT JEUNE și GIBERT JOSEPH


De fapt, Gibert Jeune și Gibert Joseph, deși la prima vedere pot părea lucruri total diferite, au o legătură strânsă. Aceeași întrebare mi-am pus și eu prima oară, dacă nu cumva fac parte din aceeași familie, iar când m-am apucat să le caut istoria, am constatat că exact așa era.


Gibert Jeune este, de fapt, visul împlinit al unui profesor de litere din St. Etienne, care a venit la Paris să fie buchinist pe cheile Senei. În 1886, a reușit să-și deschidă propria librărie, chiar în zona bulevardului St. Michel. În 1915 însă, când Joseph Gibert se stinge din viață și cei doi fii ai săi preiau conducerea librăriei, între timp devenită o afacere prosperă, apar și disensiunile și diferențele de viziune. Astfel, unul dintre cei doi fii deschide o nouă librărie cu numele Gibert Joseph, iar celălalt păstrează librăria istorică, sub denumirea Gibert Jeune.


În fine, cum tuturor ne plac finalurile fericite, am aflat că anul acesta familia a început discuțiile pentru o reunire administrativă a celor două branduri, iar asta nu poate fi decât de bun augur. Pe lângă Gibert Jeune nu poți trece fără să te oprești măcar un pic să scotocesti prin cutiile postate afară. Literatură, cărți practice, cărți de gastronomie sau de călătorie, în stare perfectă sau aproape perfectă, revândute la prețul unei cafele. Nu e de mirare că librăria a devenit rapid un centru de interes pentru studenții din zonă.


Înăuntru, titluri noi, aliniate armonios, își așteaptă și ele cumpărătorii – desigur, pe mine m-a impresionat în mod deosebit zona dedicată cărților de gastronomie. Inima mi-a rămas însă afară, printre cutiile de cărți la reducere, așteptând să fie descoperite și luate acasă.




LIBRARIE GOURMANDE


Un loc în care, dacă ești pasionat de gastronomie, pur și simplu trebuie să ajungi: pe rue Montmartre se află, din 1985, o întreagă librărie, organizată pe două etaje, dedicată cărților culinare și oenologice. Fie că ești profesionist în domeniu, fie că ești un simplu amator căruia timpul petrecut în bucătărie îi aduce plăcere, o oprire la Librăria Gurmandă te face să vrei să te pierzi printre cărți și să nu mai pleci de acolo. Decorațiunile, gândite în ton cu întreg conceptul locului, contribuie și ele la atmosferă, iar librarii, tineri și prietenoși, te fac să te simți ca acasă.

Și, dincolo de toate, poate cea mai cunoscută și veche librărie din Paris se află pe cheile Senei, unde stau înșirați les bouquinistes și tarabele lor, fără ziduri, fără uși, fără secțiuni: o librărie deschisă, în aer liber, cu cea mai frumoasă priveliște și plină de poezie.

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page