top of page

OEUFS EN MEURETTE - OUĂ POȘATE CU REDUCȚIE DE VIN

Actualizată în: 8 oct.


Oeufs en meurette – aceste glorioase ouă poșate cu reducție de vin – sunt un preparat tradițional franțuzesc, specific regiunii Bourgogne, o regiune renumită pentru vinurile sale, astfel încât apariția sosului de vin roșu în rețetă e cât se poate de firească și nu surprinde deloc. Se pare că oeufs meurette se bucură acum de un adevărat comeback la Paris, probabil pe fondul trendului ultimilor ani de reîntoarcere la tradiție, de reinterpretare a ei și de actualizare a preparatelor clasice în acord cu exigențele contemporane 🙂 Mai mult decât atât, într-un top realizat de revista americană Food&Wine al celor mai apreciate 40 de rețete din toate timpurile, oeufs meurette s-au clasat pe locul 5.


Lucru care nu poate decât să ne bucure pentru că vorbim despre un preparat care îmbină cu succes două dintre cele mai iubite și mai versatile ingrediente, ouăle și vinul (vorba aceea: “I like to cook with wine, sometimes I even add it to the food” :D).  Până să ajung însă să mă delectez cu ele chiar la Paris, le-am încercat pe meleagurile autohtone, cu ocazia unei vizite pe care am primit-o de curând la studio. Și având în vedere că au urcat vertiginos în topul preferințelor personale, cu siguranță se vor repeta cât de curând – am deja câteva idei noi, așa că voi actualiza rețeta lăsată aici pe măsură ce le voi pune în aplicare.


Aparent, oeufs en meurette sunt derivate, la rândul lor, dintr-un alt preparat clasic, specific zonei Bourgogne, dar arhicunoscut în întreaga lume: celebrul boeuf bourguignon. Se obișnuia ca această tocăniță franțuzească de vită gătită lent la foc mic timp îndelungat să fie servită în general la prânz, astfel încât să asigure, prin consistența sa, energie pentru tot restul zilei. Dar pentru că bucățile de carne erau cele care dispăreau primele, în urma lor rămânea un sos plin de arome pe care bucătarii, prevăzători și conștiincioși, nu se îndurau să-l arunce. Așa că s-au gândit să îl refolosească pentru a crea o cină savuroasă, completându-l cu un ou poșat. Vinul era de la sine înțeles, doar vorbim despre Franța 🙂


Și, desigur, fiind vorba despre un preparat tradițional, există nenumărate versiuni ale rețetei, cele două direcții principale fiind următoarele: în spiritul ultra-conservator, oul este poșat direct în vin, în timp ce în variantele mai moderne, oul este poșat separat, aspect care contribuie estetic la prezentarea finală. Pentru că este un preparat consistent, poate fi un fel principal, servit de sine stătător la prânz sau la cină – iar în zilele mai leneșe de weekend, poate fi chiar un brunch sățios. Cu sosul de vin pregătit în avans, mai rămân doar câteva elemente de pregătit pe loc, așa că nu ar trebui să răpească foarte mult timp. Iată, mai jos, cum am procedat eu pentru a pregăti într-una din seri oeufs en meurette pentru o cină complet spontană.





INGREDIENTE:


750 ml de vin roșu

1 bouquet garni din ierburi aromatice

2 cuburi de zahăr brun

30 ml glazură balsamică

o steluță de anason

150 g lardons (bacon)

4-5 șalote

2 cuburi de unt

2 felii de pâine cu maia

ulei de măsline

2 ouă

25 ml oțet

sare, piper

chives

microierburi


PREPARARE:

Se toacă 4 din cele 5 șalote, care se sotează într-o cratiță în care s-a topit un cub de unt. Peste ele, se toarnă vinul roșu, se adaugă cele două cuburi de zahăr brun, buchetul garni (eu am folosit cimbru, oregano și foi de dafin), steluța de anason și glazura de oțet balsamic, Se aduce totul la fierbere, apoi se micșorează flacăra și se lasă pe foc până când vinul se transformă într-un sos de consistența unui sirop – va dura în jur de o oră, așa că aveți timp să vă turnați și vouă niște vin într-un pahar, din care să sorbiți din când în când în timp ce pregătiți celelalte ingrediente.


Când reducția de vin este aproape gata, se iau feliile de pâine, se stropesc cu un firicel de ulei de măsline și se trec la cuptor până când capătă o culoare ușor aurie. Baconul se taie în bucățele (lardons, în franceză) care se rumenesc într-o tigaie în care s-a topit cubul de unt rămas. Se scot pe un prosop de bucătărie care va absorbi excesul de grăsime, iar în untul rămas se trec 3-4 foițe din șalota rămasă, foițe care vor fi folosite pentru decor.

Când toate acestea sunt gata, se ia o oală care se umple cu apă pe jumătate, se sărează, se adaugă oțetul și se lasă până începe să fiarbă ușor. Ouăle se sparg și se depozitează fiecare într-o ceșcuță. Cu ajutorul unei linguri, se formează un vârtej în apă, iar în el se toarnă, pe rând, ouăle. În aproximativ 2 minute, ouăle perfect poșate sunt gata și se pot scoate pe un prosop de hârtie.


Pentru asamblare, se toarnă reducția de vin pe farfurie, în mijloc se plasează o felie de pâine, iar pe ea se așază oul poșat. De jur împrejur se pun bucățelele de lardons și foițele de ceapă. Se asezonează cu sare și piper, se decorează cu chives și microierburi și, desigur, se asociază cu un vin roșu de calitate.








1 afișare0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


bottom of page