Există locuri în care ajungi și ți se pare că ești într-un tablou - doar că realitatea impresionează, de cele mai multe ori, mult mai bine decât orice fotografie profesionistă. Matera este, fără îndoială, unul dintre aceste locuri care îți taie răsuflarea și care depășește cu mult orice așteptări. Și asta pentru că Matera este mai mult decât o destinație – este o călătorie în timp, în inima istoriei.
Orașul Matera, situat în regiunea Basilicata din sudul Italiei, este considerat cel mai vechi oraș din Europa și al treilea cel mai vechi din lume, după Allepo și Jericho, având o istorie de peste 10.000 de ani. Iar asta se simte în fiecare pietricică, încă de la primul pas pe care îl faci aici. Te trezești că tragi dup tine un troller de dimensiuni medii, pe străzile pietruite ale Materei, iar primul gând care îți vine în minte e că Matera nu seamănă cu nimic altceva din tot ce ai mai văzut anterior. Ești parcă în altă lume, una de demult, care nu credeai că mai există.
Matera are, așa cum era de așteptat, o moștenire culturală și istorică impresionantă, care își atinge apogeul prin celebrul complex de locuințe săpate în stâncă, cunoscut sub numele de Sassi di Matera. Aceste locuințe săpate în piatră, unele dintre ele datând încă din perioada paleolitică, reprezintă un peisaj unic care a făcut din Matera un loc de patrimoniu mondial UNESCO. Este fascinant cum oamenii au trăit aici de milenii, adaptându-se și transformând acest peisaj natural într-o adevărată capodoperă, îți spui în timp ce te instalezi în cazarea aleasă pentru această călătorie: chiar una dintre aceste locuințe-peșteră, o reminiscență a unei experiențe care altădată era, pentru oamenii din această așezare, normă - astăzi însă, echipată cu toate cele necesare traiului modern.
Experiența unei vizite în Matera este, pur și simplu, unică. Știu că despre multe locuri se spune asta, dar vă asigur că nu este o figură de stil prea gerenoasă. De la cazarea într-o peșteră veche, complet inedită, dar care îți oferă tot confortul de care ai nevoie, până la plimbările pe străduțele înguste, pavate cu piatră, fiecare colț al Materei îți dezvăluie o bucată din istorie. Ești ca-ntr-un labirint pe care îl explorezi cu răbdare și curiozitate, căci cu fiecare pas cu care înaintezi te fascinează și mai mult.
Dar dacă soarele arzător al amiezii se potolește cu o masă bună și o falaghina rece, soarele cald de după-amiază te poartă către una dintre terasele de pe care poți privi, de la înălțime, întregul oraș, și aș te trezești urcând străduțe pietruite, în zgomot de clopote care bat, până când ajungi sus. Acolo unde priveliștea te lasă fără cuvinte, căci ai parte de - probabil - cel mai spectaculos apus pe care l-ai văzut vreodată (și ai văzut câteva). Un apus auriu care - din nou - nu seamănă cu niciun altul pe care l-ai mai privit.
Dar, deși nu te-ai mai lăsa desprins din peisaj, seara vine și, odată cu ea, și ora cinei. Atunci descoperi că, pe lângă frumusețea istorică și arhitecturală, Matera mai are ceva de oferit: restaurante slow food, preparate tradiționale, ingrediente proaspete, preparate de care te bucuri cu entuziasm, căci - evident - nu poți pleca din Matera fără să încerci câteva dintre deliciile locale. Orechiettele, pastele cu care am făcut cunoștință prima oară în Puglia, sunt, desigur, și aici, în regiunea vecină - pregătite ușor diferit, dar gustul e la fel de încântător (doar e Italia). Desertul, un foetaj cu o cremă, specific regiunii, stârnește zâmbete atunci când aflăm că poartă numele de sporcamuss - în traducere liberă "gură mânjită", ca sugestie a faptului că nu poate fi mâncat delicat. Iar ca tabloul să fie complet, regiunea este cunoscută și pentru vinurile sale, care completează perfect întreaga experiență. Sătul și satisfăcut, te întorci apoi în peștera ta, înaintând pe aceleași străduțe pietruite pe care ai venit, dar care acum, sub lumina nopții, par din altă lume.
Comments