top of page

LECȚII DE FĂCUT PÂINE DE LA UN CAMPION EUROPEAN LA BRUTĂRIE


Când te afli în țara baghetelor perfecte și a croissantelor cu straturi untoase, e imposibil să nu te îndrăgostești un pic de pâine. În cazul meu, povestea de dragoste cu pâinea artizanală, frământată cu mâinile mele, dura deja de câțiva ani buni. Și cum se spune că Parisul e capitala iubirilor de orice fel, după fascinanta aventură numită Hautes Études du Goût din toamna trecută, în decembrie am hotărât să-mi duc povestea de dragoste cu pâinea la nivelul următor și m-am reîntors la școală pentru un scurt curs de brutărie tradițională cu Olivier Boudot, Chef-instructor Le Cordon Bleu și campion european în arta de a face pâine.

La jumătatea lui decembrie, când gândurile tuturor stau la Crăciun, pregătiri și cadouri, forfota se întețește în Paris ca niciodată, afluxul de turiști crește, aglomerația e inevitabilă. After all, după cum spunea Hemingway, Parisul e o sărbătoare continuă. La jumătatea lui decembrie însă, gândurile mele stăteau la toate lucrurile pe care urma să le descopăr, iar sărbătoarea mea era brutăritul. Bucuria anticipativă era tovarășul meu de drum, în metrou, direcția Javel. Și, dincolo de forfota orașului, entuziasmul mi-a fost răsplătit cu două zile pline de magia brutăriei tradiționale franțuzești și multe amintiri savuroase, cu coajă crocantă și miez aerat.





De la explicarea unor noțiuni fundamentale precum temperatura de bază și etapele procesului de panificație, trecând prin frământat, dospit, shape-uit, crestat, copt și degustat, Chef Olivier Boudot ne-a demonstrat și ne-a îndrumat pentru a produce chiar noi, cu mâinile noastre, pâine rustică, baghete simple, baguette de tradition, pâine cu spanac, pâine integrală, baguette viennoise, fougasse provencale, brioche și croissante cu unt, iar rezultatele m-au încântat peste măsură – în mod deosebit, croissantele și bagheta de tradiție, pentru care am o afinitate specială și pe care plănuiesc să le exersez în mod repetat și acasă, chiar dacă resursele și condițiile vor fi diferite față de un atelier de brutărie.





Printre toate pâinile pregătite și coapte de-a lungul atelierului – și am plecat acasă în fiecare seară cu câte 2-3 sacoșe de pâine! – am prins câteva ferestre în care am reușit să stau de vorbă cu Chef Olivier Boudot, al cărui entuziasm și pasiune pentru brutărit au rămas intacte, chiar și după mai mult de 20 de ani de experiență la un nivel înalt. Ca la mai toți oamenii valoroși pe care i-am întâlnit de-a lungul timpului, în filosofia lui personală un loc important îl ocupă ideea de a împărtăși, de a da mai departe din cunoștințele sale, de a-i învăța ceea ce știe pe studenții săi, la fel cum el a învățat de la maeștrii pe care i-a avut. Am realizat, o dată în plus, că arta de a face pâine este, pe lângă tehnică și savoir-faire, strâns legată de generozitate, de dragostea de oameni și de pasiunea pentru ceea ce faci.


Cu aceste lucruri în minte și cu producția mea de pâine înghesuită în sacoșe termoizolante am plecat de la curs, onorată că am putut lua lecții de brutărit de la un campion european. Urmând ceea ce am învățat de la Chef, am împărtășit și eu din pâinea făcută cu oamenii din jurul meu, simțindu-mă ca un mic Moș Crăciun înainte de vreme. Iar bucuria nu a întârziat să apară. 🙂




1 afișare0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


bottom of page