JULIA CHILD, LEGENDA BUCĂTĂRIEI AMERICANE
- Nicolle Birta
- 15 aug. 2013
- 3 min de citit
Actualizată în: 6 ian. 2024

credit foto: Olga Popova / Shutterstock.com
Pentru foarte mulți oameni simpli pasionați de gastronomie, numele ei este o adevărată legendă. Pentru americani, ea este Chef-ul care a schimbat iremediabil fața bucătăriei americane și atitudinea față de gătit, ducând cu ea, dincolo de ocean, farmecul și savoarea bucătăriei franceze, după ce a urmat cu succes cursurile celei mai prestigioase instituții gastronomice din lume: Le Cordon Bleu Paris.
La început, a vrut să devină scriitor, dar a ales până la urmă să scrie povești prin arome, condimente și mult unt, devenind, într-un final, un adevărat reper: a cucerit publicul cu show-urile sale de televiziune care s-au bucurat de un succes uriaș și a lăsat moștenire Mastering the Art of French Cooking, volumele care astăzi sunt, pentru mulți, o adevărată biblie în materie de cooking. Dincolo de toate, i-a inspirat pe oameni să încerce, să nu le fie teamă să eșueze, să învețe, să se distreze și să se bucure de ceea ce pot crea cu propriile mâini, pentru că, în viziunea ei, bucătărie înseamnă “bucurie”.
Julia Child s-a născut pe 15 august 1912, în Passadena, California. Atrasă de mică de scris, obișnuia să trimită frecvent articole și nuvele către redacția ziarului The New Yorker, fără succes însă – poate pentru că totul se întâmplă cu un motiv și destinul său avea să-i aducă succesul pe o cu totul altă zonă, pe care nimeni nu putea să o prevadă pe atunci.
În timp celui de-al doilea război mondial, l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soț și de spirjinul și încurajarea căruia s-a bucurat tot timpul: Paul Child. Împreună cu el s-a mutat, în 1948, la Paris, unde a început să frecventeze Le Cordon Bleu. Aici este și locul în care le-a cunoscut pe Simone Beck și pe Louisette Bertholle, împreună cu care a format L’Ecole des Trois Gourmandes, cu scopul de a adapta rafinamentul și tehnicile bucătăriei franceze la spațiul american. Astfel s-a născut celebra carte în două volume Mastering the Art of French Cooking, care, din cauza unui total de 734 de pagini, a fost la început respinsă de editori. Într-un final însă, cartea a fost publicată și a cunoscut un succes rapid fulminant, devenind și rămânând cea mai bine vândută carte de bucate timp de 5 ani de la apariție și, zeci de ani după aceea, un standard în materie de gastronomie.
Pentru turneul de promovare a cărții, Julia a ajuns, într-o zi, și la televiziunea din Boston, unde, cu stilul său mereu degajat și cu un simț care i-o făcea simpatică oricui, a acceptat să pregătească în timpul unei emisiuni o simplă omletă după tehnica pe care o deprinsese la Paris. Răspunsul telespectatorilor a fost copleșitor, stația de televiziune fiind practic asaltată de scrisori și telefoane din partea celor care fuseseră cuceriți instant de farmecul Juliei și care i-au devenit pe loc fani. Astfel, ei i-a fost oferită propria sa emisiune de cooking – prima dintre multele pe care avea să le găzduiască.
Ca în cazul oricărei persoane de succes, a cunoscut și reversul medaliei: cei care nu i-au iubit și acceptat stilul, au criticat-o pentru stilul său de a găti; în pofida acestor critici însă, Julia Child a rămas o referință pentru istoria gastronomiei americane și mondiale, meritele sale fiindu-i în totalitate recunoscute în 1993, când a devenit prima femeie care a fost răsplătită cu o stea în Culinary Institute Hall of Fame. Mai târziu, în anul 2000, după o carieră de patruzeci de ani în domeniul gastronomic, timp în care numele ei a devenit practic sinonim cu savoarea și rafinamentul bucătăriei franceze, țara care i-a trezit pasiunea care avea să-i schimbe viața, Franța, i-a oferit și cea mai înaltă distincție pe care statul francez o oferă cuiva: Legiunea de Onoare. Nu e de mirare: Julia Child este, chiar și astăzi, un puternic vector de imagine al bucătăriei franceze la nivel mondial.
În 2009, la cinci ani după ce simpatica bătrânică a gastronomiei americane a plecat să gătească în cer, viața ei a inspirat filmul Julie&Julia, regizat de Nora Ephron, unde personajul său este întruchipat cu succes de Meryl Streep. Rolul magistral al Juliei Child și forța interpretării i-a adus actriței premiul pentru cea mai bună actriță la Globurile de Aur și o nominalizare la Oscar, în timp ce filmul a devenit must-see pentru orice pasionat de gătit din lume – pentru că, așa cum Julia însăși considera, “oamenii care iubesc mâncarea sunt întotdeauna cei mai buni oameni”.
תגובות