top of page

GUSTUL VERII: 3 FELURI DE SALATĂ DE VINETE



Salata de vinete este una dintre acele amintiri gustative care parcă închid în ele tot gustul verii, cu simplitatea și prospețimea lui, rămânând adânc întipărite în memorie. Eu am crescut la curte și acolo vinetele aveau aromă de fum, se coceau pe plită și veneau direct din grădină. Mi-am amintit de asta într-un flashback colorat atunci când am găsit vinete din belșug la tarabele din piețe – o bucurie la 1 leu kilogramul. N-am mai stat pe gânduri: le-am înhățat pe șase dintre ele și le-am adus cu mine acasă, știind exact ce aveam să fac cu ele. Și pentru că știu, de asemenea, că salata de vinete va deveni un laitmotiv vara asta, iată câteva idei prin care să ne putem bucura de ea, de fiecare dată altfel.


Acum mă număr și eu printre cei care nu mai stau la curte, așa că am luat vinetele, le-am făcut – cu delicatețe – câteva crestături și le-am așezat într-o tavă la cuptor, unde le-am copt, întorcându-le din când în când, până când coaja s-a înnegrit. Le-am scos și le-am lăsat apoi la răcit, până au putut fi mânuite. Cu ajutorul unui cuțit, le-am îndepărtat coaja și am colectat pulpa într-o sită pusă deasupra unui bol mare. Le-am pus la scurs, până când și-au lăsat seva. Am pregătit apoi robotul de bucătărie și l-am pus la treabă, mixând pulpa vinetelor cu o ceapă roșie tocată foarte mărunt și asezonand-o cu puțină sare. Mama le preferă așa, simple. Și uneori nici nu e nevoie de mai mult. Iată însă cu ce idei putem veni în zilele în care avem nevoie și de altceva.


1. SALATĂ DE VINETE CU TAHINI ȘI RODIE


Arome orientale pentru visul unei nopți de vară. Am amestecat salata de vinete simplă cu 3 linguri de tahini și alte 2 linguri dintr-un mix de semințe de susan albe și negre2 linguri de chimion și câteva frunze de coriandru aromat, tocat foarte mărunt. Am stors puțin suc de lămâie și am rectificat asezonarea. La final, am bătut o jumătate de rodie cu lingură de lemn pentru a-i scoate semințele și le-am lăsat să cadă lejer peste salata de vinete condimentată. Bucuria asta se întâmpla undeva înspre miezul-nopții și pot să jur că la aromele care se adunaseră, răsfățul ar fi putut continuă timp de 1001 de nopți.




2. SALATĂ DE VINETE LEJERĂ, CU IAURT ȘI LAMAIE


Inspirată de aromele elene, combinația aceasta de ingrediente se dovedește a fi perfectă pentru zilele toride, în care mai toți devenim, fără intenție, vegetarieni. Lejeră, ușoară, simplă, răcoritoare: doar salată de vinete simplă, amestecată cu iaurt grecesc și suc de lămâie proaspăt stors. Finisăm totul cu ulei de măsline grecesc și, după bunul plac, cu oregano uscat sau – dacă vara nu vi se pare suficient de toridă – cu paprika afumată.




3. SALATĂ DE VINETE ÎN STIL CLASIC, CU MAIONEZĂ ȘI USTUROI


În unele zile ne găsim confortul cufundandu-ne în arome familiare, capabile să ne transporte în timp, printre amintiri. E și cazul acestei salate clasice, dar, cumva, atemporală. Salata de vinete cu maioneză și usturoi se află la jumătatea drumului între salata de vinete simple care îi place mamei mele și variantele condimentate. Pentru o figură cu adevărat clasică, maioneza trebuie să fie homemade – mai ales că se face atât de ușor: cu ajutorul unui mixer, în două-trei minute e gata. Eu am mixat două gălbenușuri cu două linguri de muștar franțuzesc cu miere și apoi, câte un firicel de ulei, mixând continuu până când uleiul era încorporat. Am stors apoi zeamă de lămâie, am mixat din nou, iar la final am asezonat cu sare. Am amestecat, deci, salata de vinete simplă, cu maioneză de casă și doi căței de usturoi zdrobiți cu presa. Și, pentru a potența și mai mult gustul verii, am tăiat câteva felii de roșie și am rupt câteva frunze de pătrunjel din ghiveciul de pe balcon, pe care le-am așezat apoi peste salata de vinete clasică. Uneori, bucuria verii e homemade.











0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page