Atunci când am pregătit pentru prima data aceste grisine cu roșii deshidratate, nu aveam de unde să știu că avea să se întoarcă împotriva mea: de la acel moment, de fiecare dată când în mintea cuiva care le-a gustat prima oară răsare, fie și în nuanțe palide, amintirea lor, grisinele acestea sunt cerute imediat mai ceva ca bis-ul starurilor din concerte.
Trebuie să recunosc că nu dau curs cererilor chiar de fiecare dată și asta din simplul motiv că prefer să încerc mereu câte ceva nou mai degrabă decât să refac ceva ce am mai încercat. Dar, uneori, amintindu-mi eu însămi de irezistibila lor crustă crocantă și de zgomotul pe care îl fac atunci când sunt devorate ronțăite, mă las înduplecată și mă apuc de modelat cele mai savuroase bețe lungi din aluat, a căror rețetă vreau să o împărtășesc astăzi cu voi.
Vestea și mai bună este că nu aveți nevoie nici de un efort, nici de un timp de pregătire prea mare. Iar ingredientele sunt și ele foarte simple:
225 g de făină
un praf sănătos de sare
o linguriță de drojdie uscată
o linguriță de miere
150 ml de apă călduță
câteva roșii uscate conservate în ulei de măsline
semințe de mac
De cele mai multe ori, pentru a economisi și mai mult timpul de pregătire, pentru formarea aluatului folosesc robotul de bucătărie. Torn în el făina, sarea, drojdia, adaug mierea și, în timp ce robotul merge, torn treptat apa. Scot aluatul astfel format și îl mai frământ cu mâna încă vreo 2-3 minute – el devine foarte elastic și plăcut la atingere.
Iau apoi câteva pomodori secchi conservate în ulei de măsline într-un borcan și le toc mărunt, apoi le încorporez în aluatul frământat mai devreme. În funcție de dimensiunea lor, puteți alege mai multe sau mai puține – în jur de 5-6 bucăți de roșii medii ar trebui să fie de ajuns.
Când aluatul este complet, desprind din el bucățele aproximativ egale și le rulez în grisine atât de lungi cât permite tava cuptorului. Le aranjez în tava tapetată cu hârtie de copt, le mângâi cu o pensulă înmuiată în lapte sau în apă și presar peste ele semințe de mac, apoi le mai las la temperatura camerei încă un sfert de ceas, să se odihnească, timp în care se încălzește și cuptorul pe la vreo 150-160 de grade. Tot în cuptor ajung, pentru o jumătate de oră, și grisinele. Care, odată coapte, trezesc în oricine se află prin preajma lor o adevărată probă a răbdării: grisinele trebuie lăsate la răcit înainte de a putea fi servite.
VARIAȚIUNI:
dacă preferați grisinele fără sare sau aveți restricții de dietă, puteți să săriți peste acest ingredient
puteți înlocui mierea cu sirop de agave sau sirop de arțar, după preferințe
semințele de mac sunt opționale - le puteți înlocui cu semințe de susan sau le puteți omite cu totul
Comentários