Despre uleiul de măsline e dificil să scrii o istorie simplă pentru că el există de când lumea, sau, mai bine zis, de când există măslini pe lume - iar cei mai vechi dintre măslini există chiar de sute și mii de ani. Nu trebuie să ne mire, deci, că unul dintre cele mai simple aperitive din câte există combină uleiul de măsline extravirgin și oțetul balsamic, o combinație numai bună să întingi în ea o bucățică de pâine și să lași conversația să curgă, în jurul unui pahar cu vin, cât timp aștepți mâncarea.
Eram convinsă că e o practică clasic italienească. Dar, când m-am apucat să cercetez, am aflat că în tradiția italiană se preferă mai degrabă uleiul pe pâine în loc de pâinea folosită pentru a întinge în uleiul de măsline dintr-un bol. Dar este o practică derivată din tradiția italiană, promovată de către imigranții italieni care s-au stabilit în SUA la începutul secolului trecut. Obiceiul își găsește originile în practicile de restaurant, unde a fost, se pare, adoptat, exact pentru a domoli nerăbdarea clienților de a trece direct la preparatele principale și de a face așteptarea mai plăcută, până când preparatele ajung pe masă. Practica a devenit însă atât de populară, încât a ajuns să fie preluată apoi și în Europa.
În Italia, uleiul pe pâine se folosea mai ales în piețe, la vânzarea uleiului de măsline, pentru testarea și ilustrarea calităților lui. În Spania, e adesea folosit pe post de mic-dejun. Într-o formulă sau alta, mai toate popoarele mediteraneene au integrat în obiceiurile lor de zi cu zi această practică - și era imposibil să nu o facă, atâta timp cât uleiul de măsline extravirgin este un element absolut esențial în cultura și în dieta mediteraneană, înscrisă în patrimoniul UNESCO.
CUM ÎL PREGĂTESC EU?
Ca multe chestiuni legate de gust, și acest dip cu ulei de măsline și oțet balsamic este subiectiv. Unii îl preferă așa, sobru și simplu, fără alte adaosuri, ca să simtă cât mai bine notele uleiului de măsline. Alții, printre care mă număr și eu, îl preferă ușor aromatizat. Proporția pe care o aleg mai mereu - deși în ultima vreme mai mult ochiometric - este, ca la un dressing pentru salată, de o parte de oțet balsamic la trei parți de ulei de măsline extravirgin de calitate. Adaug câteva felii de usturoi tăiate subțiri, cât să parfumeze uleiul, două-trei frunze de busuioc proaspăt pe care îl cresc chiar eu în ghiveci, iar la final, câteva cristale de sare de mare, care mă duce mereu cu gândul la Mediterană. O focaccia proaspăt coaptă, o ciabatta sau chiar niște grisine simple, de întins în acest elixir onctuos, vor completa întreg tabloul.
Comments