top of page

CUM SĂ FACI UN PLATOU DE BRÂNZETURI CA LA CARTE

Actualizată în: 6 ian.



Charles de Gaulle, în 1962:

“One can not govern a country which offers 246 varieties of cheese.”
Churchill în timpul ocupației germane:

“A country capable of giving the world 360 cheeses cannot die.”

În realitate, Franța are peste 1000 de soiuri de brânzeturi reprezentative pentru creativitatea culturii franceze. Astfel încât, ca oricărui gastronom serios, cu siguranță mi-ar fi plăcut să găsesc o poveste impresionantă în spatele tradiției deja cunoscute a servirii platoului de brânzeturi înainte de sau chiar pe post de desert în cultura franceză – sau, cel puțin, așa îmi imaginam eu că am să găsesc; foarte pragmatic însă, am descoperit că francezii au recurs la această metodă de servire din rațiuni strict fiziologice: după o masă ca la carte, constând în șapte feluri de mâncare, era nevoie de ceva care să ajute digestia.


Italienii au găsit espresso-ul care încununează cu succes un adevărat festin – francezii au găsit platoul cu brânză (pe care l-au transformat într-o adevărată instituție) și vinul de desert. Și înclin să le dau dreptate. Parcă nimic nu e mai plăcut decât să mai zăbovești la un pahar ” de vorbă”, în finalul unei mese copioase, înconjurat de prieteni și oameni dragi, sorbind din licoarea lui Bachus și înfruptându-te din brânzeturi alese, nuci și fructe de tot felul.


Cum procedăm însă pentru a crea platoul perfect de brânză pentru o seară specială sau pentru o reuniune de succes? Află mai jos!



Există câteva repere simple după care să ne ghidăm atunci când “construim” un platou cu brânzeturi. Ținând cont că el este servit câteodata chiar în locul desertului, în mod evident, elementul cel mai important sunt brânzeturile și, în mod obligatoriu, ele trebuie să fie variate. De la brânzeturile dure până la cele foarte fine, ar fi bine ca întreaga gamă să fie acoperită.


Pentru un platou mediu, pentru o cină obișnuită, cam patru feluri de brânzeturi ar trebui să fie de ajuns. Principală nu este cantitatea, ci, ca de obicei, calitatea, precum și varietatea în texturi și gusturi. O combinație de succes ar putea fi o brânză cremoasă, precum brie sau camembert + un soi de brânză de capră + o brânză “dură”, precum gruyère, parmezan sau pecorino + un soi de brânză cu mucegai albastru, precum roquefort.

Un acompaniament bun pentru brânzeturi vor fi feliuțele de baghetă sau crackers nesărați, cu rolul de a curăța vălul palatin de gusturile anterioare și de a-l pregăti pentru un nou tip de brânză sau pentru vinul asortat la întreg platoul.


Nici gustul dulce nu trebuie să lipsească de pe tradiționalul platou cu brânzeturi, iar dulceața naturală este, în cele mai multe dintre cazuri, cea preferată. De la struguri până la smochine, prune, caise, pere sau mere, care, prin puterea obișnuinței, au fost asociate de-a lungul timpului cu brânzeturile, fructele vin să completeze la modul perfect gustul sărat al brânzeturilor. Dacă fructele dorite nu se găsesc proaspete în sezon, le putem substitui cu varianta lor confiată.


Pentru că întreg platoul trebuie să fie un adevărat joc de arome și texturi, nu putem uita nici de elementul crocant, care de obicei este reprezentat de nuci, alune sau migdale. Nucile și brânzeturile sunt întotdeauna o combinație fericită, astfel încât, cel puțin pentru mine, nu există platou de brânzeturi complet dacă nu include și nuci.


Desigur, la fel de important pentru succesul unui platou cu brânzeturi este și suportul pe care acestea sunt servite. El trebuie să fie capabil să scoată în evidență brânzeturile atât la nivel estetic, vizual, cât și să creeze armonie între toate elementele componente.


Cu siguranță, puteți selecta dintre toate elementele enumerate mai sus pe cele care vă plac cel mai mult sau care credeți că le-ar plăcea mai mult invitaților voștri. Reguli stricte, spun specialiștii, nu există cu adevărat, există doar niște repere care să ghideze în alcătuirea unui platou savuros de brânzeturi.


Într-un final, lăsați gusturile și intuiția gastronomică să vă ghideze, pentru că ceea ce contează, de fapt, este să vă bucurați întru totul de plăcerea pe care platoul de brânzeturi, vinul savuros și compania plăcută au să v-o provoace. Și, dacă vreți, să repetați experiența ori de câte ori aveți ocazia.





1 afișare0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page