top of page

CLĂTITE FRANȚUZEȘTI CU MASCARPONE ȘI FRUCTE

Actualizată în: 14 oct.



De o simplitate și o eleganță clasice, clătitele de tip “crêpes” își găsesc originea în Franța, mai precis în regiunea Bretagne, deși numele lor provine de la termenul latin crispus (buclat, cârlionțat), lucru care ar putea indica faptul că apetitul pentru clătite franțuzești e cu mult mai vechi decât istoria ne face să credem. Din făină albă sau integrală, cu umpluturi dulci sau sărate, clătitele subțiri și fine, ușor rumenite pe o parte și pe cealaltă, apoi împăturite în valuri de savoare, sunt un mic răsfăț oricând binevenit. (La mine s-au întâmplat recurent la miezul-nopții și n-am putut să rezist chemării 😀 , dar cele pe care vi le prezint astăzi au fost, întâmplător, micul-dejun).


INGREDIENTE:


500 ml de lapte

4 ouă

1 praf de sare

50 g zahăr

200 g de făină

un splash de Grand Marnier sau suc de portocale

100 ml apă minerală (opțional, pentru clătite mai subțiri și dantelate)

3 lingurițe de unt la temperatura camerei

semințele unei păstăi de vanilie sau pastă de vanilie


pentru umplutură:

mascarpone mixat cu zahăr și coajă rasă de lămâie


PREPARARE:


Puneti laptele într-un bol, spargeți ouăle și le adăugați peste lapte, apoi cu telul începeți să le bateți ușor. Adăugați praful de sare, zahărul, vanilia, alcoolul sau sucul de lămâie și untul moale, la temperatura camerei, iar la final, făina, după care continuați baterea compoziției cu telul până când se formează mici bule deasupra. Adăugați și apa minerală, amestecați din nou.


Compoziția se trece la frigider cel puțin o jumătate de oră, apoi se poate folosi: se ia cu polonicul câte o cantitate de compoziție, se toarnă în tigaia antiaderentă pentru clătite și se lasă până când marginile încep să se desprindă, semn că e timpul să fie întoarsă pe partea cealaltă. Se scoate pe o farfurie și se umple cu dulceață, ciocolată, brânză, miere sau fructe, după bunul plac. Eu am ales să le umplu, de această dată, cu mascarpone (mixat cu puțin zahăr și coajă rasă de lămâie) și căpșune.


Apoi, în spiritul eleganței clasice a clatitelor, e bine de menționat că, dacă nu doriți să vă alegeți cu un munte de clătite care să se usuce sau să își piardă din prospețime, puteți proceda că mine: faceți patru-cinci clătite din compoziția formată – sau atât cât să mâncați o dată, apoi treceți compoziția rămasă la frigider. Ea va fi la fel de bună și a două zi, când nu doar că veți avea compoziția gata făcută, dar veți putea face din nou clătite franțuzești proaspete și calde. 🙂


0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


bottom of page