Pentru mine, mirosul de pâine proaspăt rumenită în cuptorul de acasă nu poate fi asociat decât cu ideea de sărbătoare. Pentru că mirosul acela unic este de fapt anticiparea bucuriei de a rupe cu nesaț un colț din pâinea încă fierbinte, din care ies aburi, de a te înfrupta din coajă crocantă și din miezul aromat. La fel s-a întâmplat și cu aceste baghete cu usturoi confiat, una dintre cele mai aromate și apreciate pâini pe care le-am făcut. Și una dintre cele mai savuroase bucurii frământate chiar cu mâinile mele.
Rețeta? Cum nu se poate mai simplă: ingredientele se amestecă toate cu o lingură de lemn într-un bol mare, se acoperă bolul și se lasă aluatul la crescut, apoi, după vreo două ore, se pune la dospit... în frigider, la rece, peste noapte. De acolo, se poate lua oricând o cantitate de aluat și se poate coace, nu trebuie copt tot deodată. Ba mai mult, rezistă în frigider până la șapte zile, iar dacă îl țineți la congelator, până la două săptămâni. Iar efortul total depus pentru cele mai aromate baghete cu usturoi confiat nu depășește 10 minute: 5 minute pentru amestecat ingredientele, plus alte 5 minute când scoateți aluatul și îl modelați în forma dorită. Mai ușor de atât nici că se poate! O pâine care le-a reușit chiar și multor persoane care nu au gătit în viața lor.
Eu m-am oprit la baghete pentru că sunt preferatele mele. Dar voi puteți să modelați orice formă de pâine vă place mai mult. Toate, absolut toate, vor ieși fabuloase - și asta pentru că aveți în față nu doar cea mai ușoară, dar poate și cea mai aromată rețetă de baghete franțuzești cu usturoi confiat, cartofi zdrobiți și fleur de sel de Guérande - o adevărată încântare!
De respectat
Două lucruri contează însă foarte mult în succesul acestei pâini:
e musai să respectați cantitatea de ingrediente menționate în rețetă (adică să aveți la dispoziție un cântar de bucătărie) și
să produceți abur în momentul în care introduceți tava cu pâinea la cuptor, pentru ca ea să capete, în timpul coacerii, acea crustă la care tânjim cu toții.
Cum se obțin acei aburi?
Simplu. Cu vreo 20 de minute înainte de coacere, pe nivelul cel mai de jos al cuptorului, se pune o tavă goală, care se lăsă acolo la încins. În clipa în care introduceți în cuptor, pe nivelul din mijloc, tava cu pâinea, turnați în tava de jos - cea încinsă - o cană de apă rece sau câteva cuburi de gheață, apoi închideți repede ușa cuptorului. La contactul cu tava încinsă, apa turnată va produce aburi și astfel pâinea va căpăta și ea crusta mult-visată.
INGREDIENTE:
680 ml de apă călduță
14 g de drojdie instant
20 g de sare (eu am folosit fleur de sel de Guérande)
20 g de zahăr
220 g de cartofi fierți și zdrobiți
920 g de făină albă
1 căpățână de usturoi confiat
(ținut la cuptor, în uleiul vostru preferat, la temperatura joasă, până când devine ușor caramelizat și se înmoaie, capătă o tentă dulceagă, dar își păstrează încă savoarea picantă)
PREPARARE:
Într-un bol mare, se amestecă apa cu drojdia, sărea, zahărul, cartofii zdrobiți și usturoiul confiat (tăiat bucăți), apoi peste ele se toarnă făină și se amestecă totul cu o lingură de lemn până când totul devine un aluat foarte hidratat. Se acoperă bolul cu folie alimentară și se lăsă la temperatura camerei cam două ore, timp în care aluatul își va dubla volumul. Se trece apoi la frigider, unde se lasă peste noapte.
A doua zi de dimineață (sau oricând în următoarele șapte zile), scoateți bolul din frigider și rupeți din el o parte din aluat cam de mărimea unei portocale. Îi dați forma dorită (rotundă, baghete, batard sau chiar chifle) și o așezați pe o tavă cu hârtie de copt. O lăsați deoparte, la dospit, vreo 20 de minute. Tot în acest moment apindeți și cuptorul, în care puneți la încins o altă tavă (după cum am explicat mai sus).
După dospire, crestați pâinea cu modelul dorit - dați frâu liber imaginației! - și imediat introduceți tava cu pâinea la cuptor, pe nivelul din mijloc. Foarte rapid, în cealaltă tavă, cea de jos, turnați apă rece, pentru a produce aburi, apoi închideți ușa cuptorului și așteptați să se rumenească minunatele baghete cu usturoi confiat. Deja după 15‑20 de minute, mirosul acela de sărbătoare pe care îl invocăm mai sus va începe să vă ademenească și să invadeze toată casa. Desigur, timpul exact de coacere depinde de cuptorul fiecăruia dintre voi - la mine durează cam 25 de minute până se rumenesc, după care le întorc cu dosul în sus și le mai las în cuptor încă vreo 5 minute, pentru ca baza să nu rămână crudă.
Sigur ca la carte se recomandă că pâinea să fie lăsată să se răcească în totalitate până când să poată fi tăiată, dar greu va fi să rezistați ispitei și să nu rupeți un colț de pâine făcută chiar cu mâinile voastre. Va fi o sărbătoare, vă promit.
Commentaires