Amarone della Valpolicella este unul dintre cele mai cunoscute vinuri roșii italiene, un mare clasic cu care întâlnirea într-o seară rece de iarnă nu poate fi decât o poveste. Produs lângă Verona, în Valpolicella, Amarone înseamnă în italiană “marele amar”, denumire folosită inițial pentru a-l distinge de toate celelalte vinuri din zonă. Amarone e produs din struguri uscați, printr-un proces lung de fermentație. Procedeul prin care se obține e unul complex și laborios, dar rezultatul este unul superb; tocmai de aceea Amarone nu e un vin deloc ieftin, dar experiența merită fiecare bănuț.
Valpolicella, valea vinului cel bun
În Valpolicella, istoria ne arată că oamenii au produs vin încă din vremea Greciei antice. Chiar numele regiunii, un mix de termeni grecești și latini, se traduce aproximativ prin “valea numeroaselor crame”. Și, desigur, a numeroaselor vinuri pe care le adăpostesc acele crame. Valpolicella Classico, spre exemplu, este un vin tânăr, produs doar din strugurii crescuți în zona respectivă, în timp ce Valpolicella Superiore este, așa cum îi spune și numele, varianta lui superioară, fiind învechit cel puțin un an și are un conținut de alcool de cel puțin 12%. Valpolicella Ripasso, cu care am avut de asemenea câteva întâlniri memorabile la Verona, este un derivat al lui Valpolicella Superiore, prin faptul că este produs, parțial, și cu struguri uscați, rămași de la Amarone.
Regele tuturor rămâne însă Amarone della Valpolicella, care în decembrie 2009, a primit statutul DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).
Amarone, un cântec cu 16% alcool
Procesul de vinificație pentru Amarone este destul de complex, însă în urma lui se obține un vin puternic, plin de caracter și un procentaj mare de alcool. În general, o sticlă bună de Amarone conține peste 15% alcool și are în jur de 5 ani. ‘Bun ca vinul vechi’ e o zicală care se aplică din plin la acest mare clasic: cu cât este învechit mai mult în butoaie de stejar franțuzesc, cu atât își dezvăluie mai mult misterul.
Gustul lui îți va inspira note de pământ, de ciocolată neagră, de fructe uscate. Tocmai de aceea, în general, este asociat cu preparate consistente, robuste, pe care să le echilibreze cu tăria lui sau cu un platou de brânzeturi maturate. Se recomandă decantarea și servirea lui în pahare voluminoase, cu bol mare, pentru ca marele clasic să-și elibereze aromele. Amarone nu trebuie consumat, ci savurat. Pentru că, dincolo de a fi un vin, Amarone e un cântec.
Comments