top of page

ALAIN DUCASSE


credit: Anton_Ivanov / Shutterstock.com

“C’est une histoire d’amour, la cuisine”. Gastronomia este o poveste de dragoste. Acesta este motto-ul în jurul căruia s-a creat și s-a dezvoltat întreaga carieră a lui Alain Ducasse și poate nu întâmplător un astfel de principiu i-a adus, rând pe rând, atâtea stele Michelin pentru restaurantele pe care le conduce încât a devenit incontestabil deținătorul recordului în acest domeniu. De-a lungul carierei, a adunat nu mai puȚin de 33 stele Michelin pentru restaurantele pe care le deține. Paris, Monaco, Londra, Tokyo, New York, Las Vegas, Washington DC, Hong Kong – sunt doar câteva dintre orașele care se bucură astăzi de meniurile sofisticate purtând semnătura renumitului Chef monegasc. Astfel stând lucrurile, nu vă va surprinde să aflați și că tot el este cel care a pregătit meniul pentru nunta Prințului Albert al II-lea de Monaco.


Și totusi, nu palmaresul care vorbește de la sine a fost ceea ce m-a facut să-l descopăr și să-l admir pe Alain Ducasse. Ci felul sau de a vorbi despre gastronomie, viziunea sa asupra mâncării și, mai ales, tipul de relație pe care l-a stabilit cu bucătăria – un amestec inefabil de “savoir-faire” și “faire-savoir” esențial pentru continuarea tradiției și a firului magic-culinar prin intermediul viitoarelor generații de Chefi. Cu ochelarii săi rotunzi, părul cărunt și zâmbet molcom, ascultându-l cum vorbește despre importanța produselor proaspete și a pasiunii indispensabile în gastronomie, l-ai confunda mai degrabă cu un profesor de literatură sau de antropologie. Nu e de mirare, tocmai aminteam de “savoir-faire”, lucru care face parte din bogata moștenire culinară franceză.


Oricine are privilegiul de a-i privi și gusta preparatele, ar spune cu mâna pe inimă că vorbim, fără îndoială, de artă (culinară) – însă, din punctul lui de vedere, contribuția sa la cultura gastronomică nu a însemnat nicidecum o revoluție, ci mai degrabă a surprins o evoluție, liniștită, stăpânită, studiată, o redescoperire a gustului și a aromelor esențiale. O eternă reîntoarcere către ceea ce înseamnă savoare cu adevărat, cu ajutorul produselor autentice, ale țăranilor, ale producătorilor agricoli – o sublimă călătorie condimentată însă, după cum spune chiar el, cu puțină artă.


Astăzi, creațiile lui Alain Ducasse sunt transmise mai departe nu doar prin academia sa de artă culinară, ci și prin opere precum “Grand Livre de Cuisine”, o impresionantă enciclopedie cuprinzând volume remarcabile de haute cuisine, meniuri tradiționale de bistro și deserturi, toate trecute prin filtrul propriu al lui Ducasse. Mai mult decât atât, școala pe care a deschis-o, Centre de Formation Alain Ducasse, le dă șansa celor cu adevărat pasionați de gastronomie la nivelul său cel mai înalt să urmeze o specializare fie în arta culinară, fie în cofetărie-patiserie și să-și însușească, astfel, din secretele și “savoir-faire-ul” Chefului care astăzi deține supremația în materie de stele Michelin.


Pentru că mai puternic decât “a ști” nu este decât “a împărtăși”. Iar Alain Ducasse a înțeles asta cel mai bine: când vorbim despre bucătărie, vorbim în primul rand despre oameni. Iar dacă vorbim despre oameni, vorbim despre dragoste. Care, dintre toate ingredientele din lume, se dovedește a fi cel mai valoros. După cum spune chiar Ducasse, sans amour, y a pas de cuisine.

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


bottom of page